INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE
Sremska Kamenica
Telefon: +381 (0)21 480 5500
Fax:
+381 (0)21 6613 741
Elektronska pošta:
info@onk.ns.ac.rs
STRANA Prevencija i lečenje: Samopregled dojke
Prevencija raka Prevencija najučestalijih lokalizacija raka Samopregled testisa Lečenje raka Sistematski pregled DECENA

SAMOPREGLED DOJKE

FAZE SAMOPREGLEDA DOJKE

I FAZA: U KUPATILU
Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.
II FAZA: PRED OGLEDALOM
Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.
III FAZA: PRED OGLEDALOM
Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.
IV FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani.
V FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.
VI FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Na kraju pregleda nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili jedan od pomenutih znakova, obratite se lekaru.
Urednik Prof. dr sc med. B. Gudurić

VAŽNO JE ZNATI

Zašto je važno da pregledate vaše dojke?
Sigurno je da će jedna od 10 žena verovatno oboleti od raka dojke. Prema tome, redovnim samopregledom dojki svakog meseca u stanju ste da otkrijete svaku nenormalnost i tumor u dojci u najranijem stadijumu. Ne zaboravite da je mogućnost izlečenja rano otrivenih karcinoma dojke više od 85%.
Zašto pregledati dojke svakog meseca?
Samopregled dojke je vrlo jednostavna procedura koja zahteva samo ogledalo i 10 minuta vremena, a može biti izuzetno korisna, pa ga je najbolje redovno ponavljati sedam dana od početka svake menstruacije, odnosno kod osoba u menopauzi ili bez materice, prvog dana svakog meseca.
Da li je bolje da odlazim kod lekara na pregled?
Sigurno, ali ako želite da preglede vršite redovno, svakog meseca, to će i vama i lekaru oduzeti previše vremena, a ako vi naučite da vršite pregled svakog meseca vrlo brzo ćete naučiti da uočite svaku promenu, pa onda treba da odete kod vašeg lekara-onkologa.
Šta ako napipam čvor u dojci?
Nalaz čvora u dojci ne znači odmah i da imate rak dojke, jer postoje brojna dobrodućudna oboljenja dojke koja se prezentiraju čvorom u dojci. Medjutim, neophodno je da odmah odete kod lekara onkologa koji će utvrditi o čemu se radi, a nikako nemojte da odlažete posetu lekaru zato što se bojite šta će vam on reći. Ako ste svoje preglede vršili redovno, promena je rano otkrivena sa dobrim šansama za izlečenje, pa ne treba da gubite vreme!
Kako da zaključim da li se radi o dobroćudnom (benignom) ili zloćudnom (malignom) tumoru?
Vi sami to ne možete pa to morate prepustiti vašem lekaru onkologu koji će posle pregleda načiniti i rendgensko snimanje dojki (mamografiiju) da bi zaključio o prirodi nađenog tumora, a verovatno uraditi punkciju (uzimanje ćelija za pregled ili vam savetovati biopsiju -hirurško uklanjanje tumora radi pregleda pod mikroskopom), odnosno započeti odmah sa tretmanom, ako je potrebno.
Šta ako se posumnja na rak?
Neophodno je početi sa lečenjem tumora dojke odmah. Pošto savremena terapija karcinoma dojke zavisi od veličine i lokacije tumora, godina, života i stanja proširenosti bolesti to se i primenjuju različiti oblici kombinovanih lečenja (operacija, zračenje, citostatska, hormonalna terapija i sl.) Neophodno je da se javite ustanovi koja se tim problemima bavi.

VAŽNO JE ZAPAMTITI
Samopregled dojke se sastoji od 6 faza, koje se sve mogu obaviti u toku 10 minuta.
Samopregled dojke je namenjen svim ženama bez obzira na životnu dob!
Samo kompletan samopregled dojke je uspešan u preventivnoj zaštiti od malignih oboljenja dojke.
Brinite o vašim dojkama! Radite samopregled dojki disciplinovano i pažljivo! Radite samopregled dojki najmanje jednom mesečno!

RIZIČNE GRUPE ŽENA

Preporučujemo da žene iz dole navedenih kategorija odlaze na redovne preglede i rutinsku mamografiju ili ultrazvučni pregled svake 2-3 godine.

Žene starije od 50 godina
Žene starije od 40 godina, čije su majke ili sestre imale rak dojke
Žene nerotkinje ili sa prvom trudnoćom posle 30-te godine života
Žene koje su već imale rak na jednoj dojci
Gojazne žene

KADA POSETITI LEKARA

Ako samopregledom vaših dojki u trajanju od 10 minuta svakog meseca otkrijete bilo šta od nabrojanog, odmah se obratite lekaru koji se bavi oboljenjima dojke, najbolje Institutu za onkologiju Vojvodine.
Najvažnije je da primetite promenu izmedju jednog i drugog mesečnog pregleda i da se odmah javite lekaru.

Proverite bradavice, tragajući za:
cisticama, ekcemima
iscedkom, krvavim iscedkom
promenom oblika bradavice (uvučenost, zaravljenost, inverzija)
promenom u lokaciji bradavice

Proverite oblik dojke, i to:
promenu u veličinu
promenu u konturama dojke
pojave ispupčenja, zaravljenja i uvlačenja (uključite i pazušnu jamu)

Proverite površine dojke i to:
nabiranje, pojavu sličnu pomorandžinoj kori
uvlačenje ili ispupčenje
bradavice koje su se povećale ili potamnele
zadebljanje ili pojavu tumora
ulceracije ili rane

STRUKTURA DOJKE:
1 MIŠIĆ PECTORALIS MAJOR
2
MIŠIĆ PECTORALIS MINOR
3 MASNO TKIVO
4 MLEČNE ŽLEZDE
5 MLEČNI KANALI
6 BRADAVICA I AREOLA
7 MEKO TKIVO
8 REBRA

Svi sadržaji i informacije na sajtu su dati u najboljoj nameri.
Informacije mogu biti promenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

Institut za onkologiju Vojvodine
Put doktora Goldmana 4
21204 Sremska Kamenica
Republika Srbija