ИНСТИТУТ ЗА ОНКОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ
Сремска Каменица
Телефон: +381 (0)21 480 5500
Фаx:
+381 (0)21 6613 741
Електронска пошта:
info@onk.ns.ac.rs
СТРАНА Превенција и лечење: Самопреглед дојке
Превенција рака Превенција најучесталијих локализација рака Самопреглед тестиса Лечење рака Систематски преглед ДЕЦЕНА

САМОПРЕГЛЕД ДОЈКЕ

ФАЗЕ САМОПРЕГЛЕДА ДОЈКЕ

I ФАЗА: У КУПАТИЛУ
Под тушем уз подигнуту једну руку изнад главе кружним покретима прстију систематски опипати све делове дојке. Не користити саме врхове прстију већ њихове завршетке и при пипању обратити посебну пажњу на постојање задебљања, чворића, тумора и слично. Десну руку употребити за преглед леве дојке, а леву руку за десну дојку.
II ФАЗА: ПРЕД ОГЛЕДАЛОМ
Поставите руке на бокове и чврсто их притискујући, покушајте да затегнете грудне мишиће на којима леже дојке, истовремено у огледалу трагајте за асиметричним променама на дојкама у смислу испупчења, улегнућа, увлачења коже или брадавице. Лакша асиметрија у величини дојки није значајна јер је присутна у највећем броју жена.
III ФАЗА: ПРЕД ОГЛЕДАЛОМ
Подижући полагано руке изнад главе трагајте за напред наведеним променама на дојкама, чије подизање руку потенцира промене на кожи и брадавицама, па постају лакше уочљиве.
IV ФАЗА: ЛЕЖЕЋИ ПОЛОЖАЈ
Да би најбоље прегледали десну дојку, легните и поставите јастук под десну лопатицу и истовремено подигните десну руку изнад главе. То омогућава да се дојка распостре по највећој површини грудног коша, па је најтања и најлакша за преглед. Поновити преглед и на другој страни.
V ФАЗА: ЛЕЖЕЋИ ПОЛОЖАЈ
Приликом пипања десне дојке користитите врхове прстију леве руке, са кружним покретима, почевши од периферије дојке према брадавици, најбоље као кретање казаљке на сату. Обратите пажњу на улегнућа и чвориће. Задебљања ткива на бази дојке у облику руба је нормална појава. Поновите преглед леве дојке са десном руком.
VI ФАЗА: ЛЕЖЕЋИ ПОЛОЖАЈ
На крају прегледа нежно стисните брадавице обе дојке, ради евентуалног открића исцедка или сукрвице. Уколико сте прегледом установили један од поменутих знакова, обратите се лекару.
Уредник Проф. др сц мед. Б. Гудурић

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ

Зашто је важно да прегледате ваше дојке?
Сигурно је да ће једна од 10 жена вероватно оболети од рака дојке. Према томе, редовним самопрегледом дојки сваког месеца у стању сте да откријете сваку ненормалност и тумор у дојци у најранијем стадијуму. Не заборавите да је могућност излечења рано отривених карцинома дојке више од 85%.
Зашто прегледати дојке сваког месеца?
Самопреглед дојке је врло једноставна процедура која захтева само огледало и 10 минута времена, а може бити изузетно корисна, па га је најбоље редовно понављати седам дана од почетка сваке менструације, односно код особа у менопаузи или без материце, првог дана сваког месеца.
Да ли је боље да одлазим код лекара на преглед?
Сигурно, али ако желите да прегледе вршите редовно, сваког месеца, то ће и вама и лекару одузети превише времена, а ако ви научите да вршите преглед сваког месеца врло брзо ћете научити да уочите сваку промену, па онда треба да одете код вашег лекара-онколога.
Шта ако напипам чвор у дојци?
Налаз чвора у дојци не значи одмах и да имате рак дојке, јер постоје бројна добродућудна обољења дојке која се презентирају чвором у дојци. Медјутим, неопходно је да одмах одете код лекара онколога који ће утврдити о чему се ради, а никако немојте да одлажете посету лекару зато што се бојите шта ће вам он рећи. Ако сте своје прегледе вршили редовно, промена је рано откривена са добрим шансама за излечење, па не треба да губите време!
Како да закључим да ли се ради о доброћудном (бенигном) или злоћудном (малигном) тумору?
Ви сами то не можете па то морате препустити вашем лекару онкологу који ће после прегледа начинити и рендгенско снимање дојки (мамографиију) да би закључио о природи нађеног тумора, а вероватно урадити пункцију (узимање ћелија за преглед или вам саветовати биопсију -хируршко уклањање тумора ради прегледа под микроскопом), односно започети одмах са третманом, ако је потребно.
Шта ако се посумња на рак?
Неопходно је почети са лечењем тумора дојке одмах. Пошто савремена терапија карцинома дојке зависи од величине и локације тумора, година, живота и стања проширености болести то се и примењују различити облици комбинованих лечења (операција, зрачење, цитостатска, хормонална терапија и сл.) Неопходно је да се јавите установи која се тим проблемима бави.

ВАЖНО ЈЕ ЗАПАМТИТИ
Самопреглед дојке се састоји од 6 фаза, које се све могу обавити у току 10 минута.
Самопреглед дојке је намењен свим женама без обзира на животну доб!
Само комплетан самопреглед дојке је успешан у превентивној заштити од малигних обољења дојке.
Брините о вашим дојкама! Радите самопреглед дојки дисциплиновано и пажљиво! Радите самопреглед дојки најмање једном месечно!

РИЗИЧНЕ ГРУПЕ ЖЕНА

Препоручујемо да жене из доле наведених категорија одлазе на редовне прегледе и рутинску мамографију или ултразвучни преглед сваке 2-3 године.

Жене старије од 50 година
Жене старије од 40 година, чије су мајке или сестре имале рак дојке
Жене нероткиње или са првом трудноћом после 30-те године живота
Жене које су већ имале рак на једној дојци
Гојазне жене

КАДА ПОСЕТИТИ ЛЕКАРА

Ако самопрегледом ваших дојки у трајању од 10 минута сваког месеца откријете било шта од набројаног, одмах се обратите лекару који се бави обољењима дојке, најбоље Институту за онкологију Војводине.
Најважније је да приметите промену измедју једног и другог месечног прегледа и да се одмах јавите лекару.

Проверите брадавице, трагајући за:
цистицама, екцемима
исцедком, крвавим исцедком
променом облика брадавице (увученост, зарављеност, инверзија)
променом у локацији брадавице

Проверите облик дојке, и то:
промену у величину
промену у контурама дојке
појаве испупчења, зарављења и увлачења (укључите и пазушну јаму)

Проверите површине дојке и то:
набирање, појаву сличну поморанџиној кори
увлачење или испупчење
брадавице које су се повећале или потамнеле
задебљање или појаву тумора
улцерације или ране

СТРУКТУРА ДОЈКЕ:
1 МИШИЋ PECTORALIS MAJOR
2
МИШИЋ PECTORALIS MINOR
3 МАСНО ТКИВО
4 МЛЕЧНЕ ЖЛЕЗДЕ
5 МЛЕЧНИ КАНАЛИ
6 БРАДАВИЦА И АРЕОЛА
7 МЕКО ТКИВО
8 РЕБРА

Сви садржаји и информације на сајту су дати у најбољој намери.
Информације могу бити промењене без претходног обавештења.

 

Институт за онкологију Војводине
Пут доктора Голдмана 4
21204 Сремска Каменица
Република Србија